U opent alle ondergrondse containers met uw Saverpas
Woont u in een bovenwoning of appartement? Dan kunt u gebruikmaken van alle ondergrondse containers in onze gemeente. U opent de ondergrondse containers met uw Saverpas.
In het filmpje 'Openen ondergrondse container (mp4, 24.265 kb) ' ziet u hoe u de ondergrondse containers kan openen.
Locaties
Inmiddels zijn op 18 locaties in onze gemeente ondergrondse containers geplaatst. Deze zijn allemaal in gebruik. Waar deze ondergrondse containers staan, ziet u op dit locatieoverzicht (pdf, 2.695 kb) .
Een paar plekken zijn nog niet definitief vastgesteld, daarom plaatsen wij hier voorlopig geen ondergrondse containers.
Voorwaarden
Bij het bepalen van de locaties hebben wij rekening moeten houden met veel voorwaarden. Denk hierbij aan:
- Veiligheid;
- Bereikbaarheid voor de inzamelaar;
- Ligging van kabels en leidingen;
- Afstand tot woningen;
- Wortels van bomen.
Rekening houdend met deze voorwaarden, zijn de gekozen locaties het meest geschikt. Een overzicht van alle voorwaarden vindt u bij de Downloads onderaan deze pagina.
Voor restafval, papier en karton én GF+E-afval
De ondergrondse containers zijn voor restafval, papier en karton én GF+E-afval (groente-, fruitafval én etensresten). Het is niet de bedoeling dat u tuinafval in de ondergrondse container gooit. Dit blijft u afvoeren op de manier die u gewend bent.
Voor plastic, blik en drankkartons (PBD-afval) zijn geen ondergrondse containers. Dit kunt u aan blijven bieden zoals u gewend bent: via de bekende plastic afvalzakken.
Vragen
Hieronder staat een overzicht van veelgestelde vragen over de ondergrondse containers. Staat uw vraag hier niet bij? Stel deze dan gerust. Een vraag stellen kan door te mailen naar gemeente@zundert.nl o.v.v. ‘Ondergrondse containers’. Bellen kan ook. U bereikt ons van maandag tot donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur én op vrijdag tussen 08.00 en 12.30 uur via 076-599 56 00.
Veelgestelde vragen
Waarom zijn er ondergrondse containers?
Wij hebben afscheid genomen van de blauwe restafvalzak omdat inzamelaars deze niet meer op komen halen. Dit heeft te maken met de arbeidsomstandigheden: blauwe restafvalzakken zijn vaak (te) zwaar. Nu er ondergrondse containers zijn, kunnen bewoners van appartementen en bovenwoningen hun huishoudelijk afval wegbrengen. We hebben gekozen voor ondergrondse containers, omdat de meeste hoogbouwlocaties te weinig ruimte hebben voor een minicontainer of verzamelcontainer op het terrein.
Voor wie zijn de ondergrondse containers?
Deze containers zijn voor:
- bewoners van bovenwoningen en appartementen;
- (een aantal) bewoners van de Wielewaal, Zandakker en het Oekelsbos;
- bewoners van zandpaden die hebben aangegeven gebruik te willen maken van ondergrondse containers.
Waar staan de ondergrondse containers?
De ondergrondse containers staan verspreid over onze gemeente. In dit overzicht van de locaties (pdf, 2.695 kb) van ondergrondse containers kunt u zien waar deze precies staan.
Waarom staan de containers juist hier?
Bij het bepalen van plekken, moesten wij rekening houden met veel voorwaarden. Bij het bepalen hebben we bijvoorbeeld gekeken naar:
- Veiligheid;
- Bereikbaarheid voor de inzamelaar;
- Ligging van kabels en leidingen;
- Afstand tot woningen;
- Wortels van bomen.
Rekening houdend met deze voorwaarden, zijn de gekozen plekken het meest geschikt. Alle voorwaarden vindt u onder de Downloads onderaan deze pagina.
Wat kost het om de ondergrondse containers te openen?
U betaalt alleen voor het wegbrengen van restafval. Voor het openen van de lade van 60 liter, betaalt u €2,-. Voor het openen van de lade van 30 liter, betaalt u €1,-. Wij willen goed scheiden belonen. U zult merken dat u bij goed scheiden weinig restafval overhoudt.
Hoe verlopen de betalingen voor het aanbieden van mijn restafval?
De rekening voor het aanbieden van uw restafval in een jaar, krijgt u het jaar hierop. De Belastingsamenwerking West-Brabant voegt deze kosten toe aan de aanslag van de gemeentelijke belastingen. Uitzonderingen hierop zijn bij verhuizing naar andere gemeente of bij overlijden. Dan komt de rekening in het eerstvolgende kwartaal.
Welk afval kan ik allemaal weggooien in de ondergrondse containers?
Er zijn ondergrondse containers voor restafval, oud papier en karton én GF+E afval. Plastic, blik en drankkartons kunt u aan blijven bieden via de speciale plastic afvalzakken. Het is niet de bedoeling dat u tuinafval in de ondergrondse containers gooit. Dit blijft u afvoeren op de manier zoals u gewend bent.
Hoe open ik de ondergrondse container?
Bewoners van bovenwoningen, appartementen, (een aantal) bewoners van de Wielewaal, Zandakker en het Oekelsbos én bewoners aan zandpaden die hebben aangegeven gebruik te willen maken van ondergrondse containers kunnen deze openen met hun Saverpas. In het filmpje 'Openen ondergrondse container' is te zien hoe u een ondergrondse container opent.
Is er rekening gehouden met inwoners die slecht ter been zijn?
Voor inwoners die liever kleine afvalzakken gebruiken, hebben we een extra afvallade toegevoegd. Het gaat om een kleinere klep, waardoor ouderen kleinere en dus minder zware vuilniszakken kunnen gebruiken. Een kleinere zak kost ook minder geld. Dan hoeft u niet met een 60 literzak over straat, maar met een 30 literzak. Daarnaast is hier in de locatiekeuze van de containers rekening mee gehouden. Iemand moet maximaal 200 meter lopen naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container, behalve bij het Oekelsbos en Sint Annahof. Het dichterbij plaatsen van ondergrondse containers bij het Oekelsbos is niet mogelijk. Bij het Sint Annahof wordt over ongeveer 1,5 jaar een extra locatie voor ondergrondse containers gemaakt. Hier wordt dan wél voldaan aan de maximale loopafstand.
Ondervind ik overlast van een ondergrondse container in mijn straat?
U hoeft niet bang te zijn voor overlast. De ondergrondse containers hebben een fijne uitstraling voor de omgeving én veroorzaken geen geurhinder. Onze inzamelaar - Saver - leegt deze namelijk iedere week. Mocht de container binnen een week vol zijn, dan komt Saver de container eerder legen.
Hoe gooi ik mijn GF+E-afval in een ondergrondse container?
U kunt uw GF+E-afval in een bakje doen en leeggooien in een ondergrondse container. U kunt uw GF+E-afval ook in een composteerbaar zakje doen met kiemlogo én in een ondergrondse container gooien.
Downloads
- Openen ondergrondse container
- Locaties ondergrondse containers (pdf, 2.695 kb)
- Voorwaarden ondergrondse containers (pdf, 164 kb)