19 augustus 2024
Wethouder Kuijpers gooit afval in de 'slimme' prullenbak
Wethouder Kuijpers gooit afval in de 'slimme' prullenbak
Wethouder Kuijpers krijgt uitleg over de werking van de 'slimme' prullenbak

Na weekenden, vakanties of feestdagen, zitten de prullenbakken in de centra van Zundert en Rijsbergen vaak overvol. Dit zorgt voor het nodige zwerfafval. Om dit probleem op te lossen, start de gemeente Zundert een proef met drie ‘slimme’ zelfpersende prullenbakken: twee in het centrum van Zundert, één in het centrum van Rijsbergen. Wethouder Judith Kuijpers, eindverantwoordelijke voor het afvalbeleid, trapte de proef af door de slimme prullenbak aan de Beukenlaan (achter de Dirk) in Zundert te openen.

De andere slimme prullenbak in Zundert staat aan de Molenstraat, voor de Dirk. De derde prullenbak van de proef staat achter de Plus in Rijsbergen, aan de Lagestraat.

 

Vijf tot zeven keer meer capaciteit

Eén van de oorzaken van het huidige probleem, is dat afval vaak bovenin de prullenbak blijft hangen. Zo lijkt de prullenbak vol, terwijl deze dat niet is. Bij de slimme prullenbakken is hieraan gedacht: als deze bijna ‘vol’ zit, wordt het afval samengeperst. Zo komt er nieuwe ruimte voor afval in de prullenbak.

Wethouder Kuijpers is enthousiast over de nieuwe prullenbakken: ‘De periode tussen het legen van een slimme prullenbak is vijf tot zeven keer langer dan bij een normale prullenbak. Bovendien geeft deze prullenbak automatisch een signaal als deze vol zit. Zo kan het legen van de prullenbakken beter worden gepland en ontlasten we onze Servicedienst. Met deze slimme prullenbakken hopen we onze gemeente een stukje schoner te maken’.

 

Holle Bolle Gijs

De slimme prullenbakken spelen ook in op het gewenste gedrag’, vervolgt de wethouder. ‘Een scherm op de prullenbakken laat na het inwerpen van afval de tekst ‘bedankt’ en een duimpje omhoog zien. Zo stimuleren we mensen de prullenbak zoveel mogelijk te gebruiken. Een soort ‘Holle Bolle Gijs’-principe’. De prullenbak communiceert op meerdere manieren. Deze geeft ook aan als deze vol zit of aan het persen is. Zo weten mensen dat de prullenbak tijdelijk niet te gebruiken is.

De proef loopt drie maanden. Hierna wordt de balans opgemaakt. Als de resultaten bevallen, wordt onderzocht hoe de proef kan worden uitgebreid.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/slimme-prullenbakken-in-centra-zundert-en-rijsbergen