27 september 2024
Raadhuis van gemeente Zundert

Het college van B&W presenteert de begroting 2025-2028: ‘Op koers als Zelfbewust Zundert’. Het College en de Raad willen een stabiel en financieel gezonde gemeente zijn en blijven, ook met de structurele bezuinigingen vanuit het Rijk. De inwoners mogen hiervoor niet onnodig belast worden. Met deze begroting doet het college hiertoe een voorstel aan de Raad.

In de begroting 2025-2028 staan de ambities voor de komende vier jaar, waarbij de lijn wordt doorgetrokken op de zes al bestaande Zundertse thema’s: Toekomstbestendig maatschappelijk voorzieningenniveau; Goed, gezond en veilig wonen; Vitaler buitengebied; Energietransitie en klimaatadaptatie; Optimale bereikbaarheid en mobiliteit; en Optimale dienstverlening. Met de aankomende structurele bezuinigingen van het Rijk moeten gemeenten keuzes maken. Zo is in 2024 al besloten om de ontwikkeling van De Zindering stop te zetten. Daarnaast maakt het college binnen deze zes thema’s keuzes in het ambitieniveau om financieel gezond en stabiel te blijven.

Het accent ligt de komende jaren op de realisatie van het IKC in Zundert; de aanpak van de verkeersknelpunten; en de betaalbaarheid van maatschappelijke voorzieningen. Het investeringspakket van 35 miljoen euro wordt daarom besteed aan de renovatie van sportaccommodaties; vervangingsinvesteringen in onze wegen; het uitvoeren van maatregelen uit het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan. Daarnaast stellen we in 2025 gelden beschikbaar om woningen te verduurzamen en woningaanpassingen uit te voeren, zodat langer thuis wonen mogelijk is. Voor de renovatie en bouw van scholen is al budget gereserveerd door de Raad.

Daarnaast is in samenspraak met de gemeenteraad besloten om mogelijke meevallers te reserveren voor de aanpak van verkeersknelpunten, culturele huisvesting in het dorp Zundert en voor het IKC Zundert.

In 2025 gaan we ons ook voorbereiden op verdere bezuinigingen in 2026, zoals het aanpassen van de inwonerstoegang tot het sociaal domein (wat nu de Vraagwijzer Zundert is); en de verlaging van het subsidieplafonds.

 

Beperkte lastenstijging voor inwoners

De Raad heeft gevraagd om de woonlasten voor de inwoners beperkt te laten stijgen. Het college doet daartoe een voorstel, ondanks de tegenvallers vanuit het Rijk. Zo stijgt de OZB beperkt. Voor een woning van 300.000 euro betekent dit een stijging van 2% voor de totale woonlasten. De woonlasten bestaan uit OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. De lasten voor de inwoners stijgen maar beperkt, omdat het college een aantal keuzes heeft gemaakt waardoor dit mogelijk gemaakt kan worden. Zo komt de wekelijkse zomer-ophaalservice voor de GFT+E containers te vervallen; wordt er minder ingezet op participatie initiatieven en worden de leges voor vergunningaanvragen kostendekkend gemaakt.

Met deze begroting staan wij klaar om verder te bouwen aan onze gemeente, onverwachte ontwikkelingen op te vangen, en om financieel gezond en stabiel te blijven,” aldus wethouder Financiën. Ralph Bogers. Op dinsdag 5 november debatteert de gemeenteraad over de begroting.

 

Nieuw: begroting is voortaan digitaal beschikbaar

Alle financiële producten die vanaf heden worden gepubliceerd zijn voortgaan digitaal te raadplegen. Onder de financiële producten vallen: begrotingen, jaarstukken, bestuursrapportages en zomernota’s. Bekijk hier de begroting 2025-2028. Of ga naar www.zundert.nl/financien.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/begroting-2025-scherpe-keuzes-en-beperkte-lastenstijging