Energiecoaches

Wil je tips om thuis energie te besparen? Neem contact op voor gratis advies van een lokale energiecoach.
Kijk voor uitgebreide informatie op de pagina van onze energiecoaches.

Verkoelende TIPS

VerkoelingsTIP 1: Installeer zonwering en sluit overdag de gordijnen

Installeer zonwering aan de buitenkant van uw woonkamer en slaapkamers. Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo houdt u de warmte buiten.
 

VerkoelingsTIP 2: Houd ramen en deuren overdag dicht

Houd ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.


VerkoelingsTIP 3: Zet ramen 's nachts tegen elkaar open

Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen en deuren tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht uw opgewarmde huis weer afkoelt.


VerkoelingsTIP 4: Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas

Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. U kunt de spouwmuur laten vullen,isolatiemateriaal aan de binnenkant van de dakconstructie bevestigen en of uw glas vervangen door HR++ glas.
Voor al deze maatregelen kunt u subsidie krijgen. Kijk voor alle mogelijkheden op de website van de Rijksoverheid.


VerkoelingsTIP 5: Maak van een plat dak een groen dak

Van een plat dak kunt u een groen dak maken. De sedumplantjes zorgen voor verkoeling en zijn goed te combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Het vergoenen van een dak kunt u ook gemakkelijk zelf. Online of bij de bouwmarkt zijn doe-het-zelf paketten te koop. 


VerkoelingsTIP 6: Niet koel zonder apparaten? Ventilator of airco.

Krijgt u het, ondanks alle verkoelingsTIPS niet koel? Dan is de aanschaf van een ventilator een goede optie. Een efficientere, maar duurdere manier van verkoelen, is de installatie van een airco. Ventilatoren en airco's zijn er in alle maten en prijsklassen.

 

Regenwater thuis opvangen

Veel regenpijpen zijn aangesloten op het riool. Dit is erg jammer! Regenwater is namelijk makkelijk opnieuw te gebruiken. Daarom moedigen wij, samen met waterschap Brabantse Delta, onze inwoners aan om hun regenpijp af te koppelen van het riool.

Wij helpen u daarbij graag! Daarom kan u een gratis 'Brickey'-afkoppelsteen aanvragen. Nadat u de Brickey-afkoppelsteen in huis bent, is de aanleg eenvoudig: U zaagt uw regenpijp net boven de grond af. Vervolgens plaats u hieronder een Brickey. Het water loopt op deze manier rechtstreeks uw tuin in. Lekker bezig!

Regenwater opvangen op XXL formaat

Gemeente Zundert investeert in de aanleg van grote ondergrondse waterbergingen om regenwater op te vangen. Een ondergrondse waterberging helpt om in periodes van droogte het grondwater op peil te houden en verdroging tegen te gaan. We ontlasten het gemeentelijke rioolstelsel, en voorkomen zo wateroverlast. Hoe we dat doen? Dat lees je hier

 

Hoe vangen we regenwater op?

Op veel plekken stroomt regenwater (en hagel en sneeuw) via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is eigenlijk zonde, want dit is relatief schoon water dat net zo goed de grond in kan lopen. We willen dus dat het regenwater niet langer wegstroomt via het riool, maar wordt gebruikt of opgeslagen op de plek waar het valt. We koppelen het regenwater dus af van het riool.

Het afkoppelen en infiltreren van regenwater in de grond heeft een aantal voordelen, het is goed voor de grondwaterstand, het milieu en bovendien wordt het rioolstelsel minder belast bij heftige regenval. Sinds 2008 is regenwater afkoppelen voor nieuwbouwwoningen verplicht. De praktische invulling van regenwater afkoppelen verschilt van gemeente tot gemeente, maar het principe is overal gelijk.

Regenwater afkoppelen met ondergrondse waterbergingen

In de gemeente Zundert doen we dit met ondergrondse waterbergingen. Dit is een buffer om regenwater op te vangen.

Hoe werkt een waterberging?

  • Het regenwater wordt via kolken en/of waterdoorlatende bestrating naar de waterberging geleid.
  • Het regenwater wordt opgeslagen in de berging.
  • De open wandconstructie zorgt ervoor dat het opgeslagen water gelijdelijk infiltreerd naar het grondwater.

Zo hebben we onlangs een waterberging aan laten leggen in Zundert: lees hier meer over. 

Het nut van bomen

Het is warmer en hevige regenbuien zetten onze omgeving steeds vaker onder water. Daarnaast neemt de biodiversiteit enorm af. Door bomen te planten kunnen we hier iets tegen doen. Want bomen hebben heel veel nut! Wist jij dat....

Een boom haalt CO2 uit de lucht

Bomen nemen onder andere CO2 op. Bijvoorbeeld de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Die CO2 wordt opgeslagen in de cellen van de boom en komt dus niet in de atmosfeer terecht. Een gemiddelde boom haalt zo’n 10 tot 40 kilo CO2 per jaar uit de lucht. Dat is de reden dat bomen planten zo’n goede manier van CO2-compensatie is.
 

Een boom produceert zuurstof

Bomen nemen water, zonlicht en CO2 op en zetten dit om in zuurstof en voedzame suikers. De zuurstof die vrijkomt gebruiken mensen en dieren om te kunnen ademen. Super belangrijk dus!
 

Een boom zorgt voor verkoeling

Hete zomerdag? Voor verkoeling maak je een wandeling door het bos. Vanwege de schaduw van de bomen , maar ook omdat bomen zonlicht gebruiken om water te verdampen. Daardoor koelt het bladoppervlak af en wordt langsstromende lucht afgekoeld. Datzelfde geldt voor bomen in je eigen tuin. Hoe heerlijk is het dat u onder uw verkoelende boom kunt zitten!


Een boom zorgt voor bodemleven

Door onder andere het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, stikstofuitstoot en het grote oppervlak aan verhardingen is het op veel plekken niet zo best gesteld met de bodem. De voedingsbodem is uit balans wat leidt tot een bodem zonder veel leven. Plant daarom dit najaar een boom! De wortels van die boom zullen de groei van schimmels en bacteriën stimuleren. En die schimmels en bacteriën zijn weer voeding voor allerlei bodemdiertjes. Binnen een paar jaar is er weer een diversiteit aan leven te vinden in uw grond. Dat leven voedt op haar beurt weer de boom, en al dat leven wordt de winter doorgeholpen door een zeer handig systeem van de natuur: vallende bladeren. Die laat je dus lekker liggen! 
 

Een boom biedt plek aan vogels en insecten

Bomen zijn de verblijfplaats van veel verschillende diersoorten. Vogels bouwen er hun nestjes in; eekhoorns en vleermuizen wonen in de holtes van bomen; en tal van insecten krioelen in en rond bomen.  Bovendien zijn bomen een belangrijke voedingsbron voor dieren. Ze kunnen niet zonder de noten en zaden.
 

Een boom is goed voor de mentale gezondheid 

Meer groen in je omgeving zorgt voor een betere gezondheid. Groen nodigt uit om te bewegen, zorgt voor een betere nachtrust en verhoogt de concentratie, het geheugen en de leerprestaties. Stuk voor stuk zaken die de mentale gezondheid ten goede komen. 
 

Een boom vangt fijnstof af, hoef jij dat niet in te ademen

Misschien heb je wel eens gemerkt dat de lucht ‘lekkerder’ lijkt te ruiken in een bos dan in het dorp. Dat lijkt niet alleen, het is echt zo. En het komt deels doordat de bladeren fijnstof afvangen. Voornamelijk door landbouw en industrie komt fijnstof in de lucht. Het is vies en schadelijk voor de gezondheid. Wat fijn dat er dan bomen zijn om het op te vangen!
 

Een boom helpt tegen uitdroging

Uitdroging neemt over de hele wereld toe. Niet alleen uitgestrekte woestijnen nemen in omvang toe, het speelt ook lokaal. Door de stijging van de temperatuur neemt verdamping van water toe, wat weer zorgt voor uitdroging van de grond. Eén oplossing is door meer bomen te planten, zodat verkoeling ontstaat en de bodem vruchtbaar blijft.
 

Heb jij een vierkante meter over? Plant dan in het najaar of vroege voorjaar een boom.

Heb je meer ruimte? Plant er meer! De makkelijkste manier om een weldoener te zijn!