Heeft u hulp nodig?

We horen soms dat mensen zich schamen of zelf hun problemen willen oplossen. Schaamte is niet nodig! Er zijn veel mensen met geldproblemen. Bij de Vraagwijzer is uw vraag veilig. Praat u toch liever met iemand anders, bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker? Dat kan. Ook hun hulp is gratis. U kunt bij hen vragen stellen over bijvoorbeeld: relatieproblemen, gevoelens van angst, depressie, eenzaamheid, rouwverwerking, problemen op uw werk. Maar, ook als u zich zorgen maakt over iemand, bijvoorbeeld bij huiselijk geweld. Aarzel niet en neem contact op.

Het spreekuur van de maatschappelijk werker is op maandag en donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bij de Welborg 9 in Zundert. Bel voor een afspraak: 076-208 22 00.

Landelijke regelingen

Bijstand

Heeft u geen werk of verdient u te weinig om rond te komen? Vraag dan een (aanvullende) bijstandsuitkering aan. Deze uitkering kunt u aanvragen bij Werkplein Hart van West-Brabant. Zij helpen u graag bij vragen over de bijstandsuitkering.

De bijstandsuitkering is een tijdelijke uitkering die u krijgt terwijl u zoekt naar werk. Heeft u genoeg inkomen om van te leven? Dan stopt de bijstandsuitkering. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie over de bijstandsuitkering en hoe u deze aanvraagt.

 

Huurtoeslag

Heeft u een laag inkomen en huurt u een woning? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit vraagt u aan bij de belastingdienst door in te loggen op Mijn toeslagen. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie en de voorwaarden met betrekking tot huurtoeslag.

 

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Wilt u zorgtoeslag? Dan moet u in elk geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie en de voorwaarden met betrekking tot zorgtoeslag.

 

Kinderopvangtoeslag

Wilt u dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt of studeert? Kinderopvang is duur. Om u te helpen bij deze kosten biedt de belastingdienst een kinderopvangtoeslag. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie over deze toeslag. U kunt daar direct de kinderopvangtoeslag aanvragen. 

 

Eenmalige energietoeslag

De energiekosten zijn de laatste tijd erg gestegen. U kunt een eenmalige energietoeslag aanvragen, als u aan bepaalde inkomenseisen voldoet.  De energietoeslag is €1.300,-. U vraagt het aan bij het Werkplein Hart van West-Brabant. Op hun website vindt u alle informatie en voorwaarden.

Gemeentelijke regelingen

Wilt u van één van onze regelingen gebruik maken? De Vraagwijzer helpt graag verder. De Vraagwijzer is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30. U kunt bellen naar: 076 – 599 5600 of een mail sturen naar: vraagwijzer@zundert.nl. Natuurlijk bent u ook welkom op het Raadhuis, Markt 1 in Zundert. Wilt u er zeker van zijn dat u meteen aan de beurt bent? Bel dan om een afspraak te maken.

 

Bijzondere bijstand

Heeft u ineens extra kosten waarvoor u niet heeft kunnen sparen, zoals een nieuwe wasmachine omdat uw oude stuk is? Misschien kunt u dan bijzondere bijstand ontvangen. De bijzondere bijstand gebruikt u om belangrijke rekeningen te betalen waarvoor u geen geld heeft. Dit bedrag hoeft u meestal niet terug te betalen. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie en uitleg hoe u bijzondere bijstand aanvraagt.

 

Langdurigheidstoeslag / individuele inkomenstoeslag

Heeft u drie jaar of langer een laag inkomen? Dan kunt u één keer per jaar extra geld aanvragen. Dit noemen we individuele inkomenstoeslag. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie over deze toeslag.

 

Individuele studietoeslag

Heeft u een beperking en kunt u daarom naast uw studie niet werken? Dan kunt u individuele studietoeslag aanvragen. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u alle informatie over deze toeslag en uitleg hoe u individuele studietoeslag aanvraagt.

 

Collectieve zorgverzekering voor minima

Heeft u moeite met het betalen van uw ziektekostenverzekering? Dan kunt u een collectieve zorgverzekering aanvragen. Omdat de gemeente meebetaalt, betaalt u een lagere premie. Op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant vindt u uitleg over de vergoedingen, premie en het eigen risico. Ook vindt u hier de voorwaarden.

 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Heeft u een laag inkomen en heeft u moeite met het betalen van de gemeentelijke belastingen? Dan heeft u misschien recht op kwijtschelding. Dit betekent dat u de gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen, of dat u het bedrag in een aantal delen betaalt. Op de website van de Belastingsamenwerking West-Brabant vindt u de voorwaarden en kunt u de kwijtschelding direct aanvragen.

 

Hulp voor ondernemers

Bent u ondernemer en wilt u hulp bij uw geldzaken of heeft u een laag inkomen? Ook voor u biedt de gemeente hulp. Via het platform voor ondernemers ziet u welke hulp er voor u als ondernemer is.

Activiteiten voor kinderen en volwassenen

Webshop maatschappelijke participatie

Sport, cultuur en hobby’s. Dit zijn de extraatjes waar mensen vaak op bezuinigen als ze minder geld hebben. Juist als u geldzorgen heeft, is het goed als u (en uw gezinsleden) kunnen ontspannen. Met de Meedoen-regeling krijgt u een bijdrage om bijvoorbeeld een abonnement te nemen op een sportclub, een cursus te volgen of naar het museum gaan. Meer informatie vindt u op de webshop Meedoen van het Werkplein Hart van West-Brabant. Hier kunt u direct een aanvraag doen.

 

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld biedt kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans om mee te kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

 

Stichting Jarige Job

Heeft u kinderen van 4 tot en met 12 jaar en kunt u hun verjaardag niet vieren omdat daar geen geld voor is? Dan kan Stichting Jarige Job helpen. Zij geven een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-. U kunt deze aanvragen via het aanvraagformulier van Stichting Jarige Job. U kunt de box ook aanvragen bij een vrijwilliger van Stichting Leergeld.

 

Fashioncheques

Net als leeftijdsgenootjes lekker kunnen shoppen? Voor Zundertse kinderen van 0-18 jaar is er een fashioncheque. Deze wordt één keer per jaar uitgedeeld. Alle informatie vind je op: www.zundert.nl/fashioncheque

 

AutoMaatje

Heeft u geen eigen vervoer? Maak voor kleine ritjes (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis) gebruik van het AutoMaatje. Bent u afhankelijk van een rolstoel? Dan is er aangepast vervoer.

Hulp bij geldzaken en administratie

Sociaal Raadsliedenwerk

Uitkeringen, toeslagen en belastingen: het kan soms een doolhof zijn aan wetten, regelingen en voorzieningen. De sociale raadslieden van Surplus geven u gratis informatie en advies. Zij hebben brede kennis over regelingen en voorzieningen en helpen u graag. Meer informatie over de sociale raadslieden vindt u op de website van Surplus.

Overige hulp en ondersteuning

Voedselbank

Heet u moeite met het betalen van de boodschappen? De Voedselbank geeft voedselpakketten aan mensen met lage inkomens. Wilt u weten of u hier recht op heeft? Kijk dan op de website van de Voedselbank. Hier vindt u meer informatie over de Voedselbank. U kunt hier zien of u een voedselpakket kan krijgen of bellen met een medewerker die u verder helpt. 

 

Stichting Charitas

Biedt hulp in gevallen waarin de overheid of een andere instantie niet (kunnen) voorzien. De medewerkers van de Vraagwijzer helpen u graag verder.

 

Werk zoeken

Bent u op zoek naar een baan, maar lukt het niet om werk te vinden? Het Werkplein Hart van West-Brabant helpt u met zoeken naar werk. Iedereen met een uitkering van het Werkplein Hart van West-Brabant wordt begeleid bij het zoeken naar werk. Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 uur bellen naar 076- 750 3500 of kijk op de website van het Werkplein Hart van West-Brabant.